Zenmeditatie

‘Ver weg van hier en
nu – door een merel word ik
teruggefloten’ Hein Stufkens

Zen is een eeuwenoude meditatievorm
the place of becoming Steve Hyde Ook al is Zen geworteld in het Boeddhisme, het is meer een levensfilosofie en levenshouding dan een godsdienst. Het kent een uniek trainingssysteem, dat al meer dan 2500 jaar van leraar naar leerling is overgedragen, maar het laat zich niet in woorden vangen.
Zen is ontspannen. Zen is concentratie. Zen is waarnemen. Zen is stil zijn. Zen is genieten van weinig. Zen is - zonder inspanning - alles voor het volle 100 % doen. Zen is echt aanwezig zijn met een helder hoofd en een open hart. Zen is aandachtig zijn. Zen is zien en zijn wie je werkelijk bent. Zen is doen wat er gedaan moet worden en laten zijn wat is. Zen leert ons vanuit een ontspannen èn geconcentreerde houding meer plezier en bevrediging te vinden in wat we doen. Zen inspireert ons het leven te aanvaarden èn te waarderen zoals het is.
Zen is niet wat hier staat, want Zen moet je ervaren. Zen is een kunst, zoals het leven zelf.

‘Als je in de houding van zazen zit, ben je in staat alles onder ogen te zien, inclusief je eigen sterfelijkheid. Op den duur kun je vanuit diezelfde geestesgesteldheid, met dezelfde openheid en dezelfde moed je hele leven tegemoet treden.’ Genpo Merzel

De kern van zen is zitmeditatie, het in stilte geconcentreerd zitten (zazen), afgewisseld met loopmeditatie. Tijdens zazen leren we op een heldere, wakkere en tegelijkertijd ontspannen manier stil aanwezig zijn bij wat er is, op dit moment. Daarbij worden diverse meditatietechnieken gebruikt. Zenmeditatie kan door iedereen beoefend worden, zittend op een kussen of bankje op de grond, op een stoel, lopend en zelfs liggend.

Irène Kaigetsu Kyojo Bakker is zenleraar in de lineage die via Joan Halifax Roshi, Bernie Glassman Roshi en Taizan Maezumi Roshi teruggaat naar de historische Boeddha. De Japanse zenmeester Taizan Maezumi Roshi (1931-1995) is een van de pioniers die in de zestiger jaren Zen in de Verenigde Staten introduceerde en stichter van de White Plum Asangha (www.whiteplum.org).
Irène Sensei ontmoette Roshi Joan Halifax in Auschwitz in 1996. Zij werd daarna betrokken bij zowel de zen training als het Being with Dying programma voor professionals in Upaya Zen Center in Santa Fe, NM (www.upaya.org) Tijdens de dharma transmissie (Denkai en Denbo) in maart 2012, kreeg zij van Roshi Joan de naam Kaigetsu (Ocean Moon), naast Kyojo (Jeweled Mirror Samadhi), haar dharma naam sinds Jukai in 1989. Irène studeerde Zen in de White Plum traditie o.l.v. Genpo Merzel Roshi van 1986 tot januari 2011. Na haar Tokudo ceremonie in 1995 trainde zij bijna 7 jaar als monnik in het Kanzeon Zen Center in Salt Lake City.
In 2004 richtte zij Zen Spirit op, van waaruit zij behalve zenmeditatie ook activiteiten en trainingen aanbiedt, zoals 'Leven met Sterven', mindfulness, Big Mind-Big Heart en therapie/persoonlijke begeleiding. Er is een bloeiende Zen Spirit Sangha in Groningen en Arnhem olv Irène Sensei en een nieuwe Zen Spirit groep in Friesland olv Eef Yuman Heinhuis. Zen Spirit werkt regelmatig samen met andere boeddhistische groeperingen, zoals in het Boeddhistisch filmweekend (maart 2012, 2013 en 2015), Vesak-viering en Open Huis voor het Platform Religie & Levensbeschouwing.

Zen Spirit is aangesloten bij de internationale overkoepelende organisatie White Plum Asangha en onderschrijft de door de White Plum Asangha opgestelde ethische code. Zie: WPA Code of Ethical Conduct
Zie ook het ‘Meldpunt Seksueel Misbruik Boeddhistische Gemeenschap’ op www.meldpuntbg.nl       


Zen activiteiten

Zie de agenda voor meer activiteiten.