Sesshin ‘What's the Point?’

7 – 14 oktober 2017, Pauenhof, Sonsbeck Duitsland


courtesy Hendrik Jan, Flickr

‘Enlightenment is like the moon reflected on the water.
The moon does not get wet, nor is the water broken.
Although its light is wide and great,
the moon is reflected even in a puddle an inch wide.’ (Dogen Zenji)Tijdens deze sesshin zal zenmeester Dogen's 'Genjōkōan / Actualizing the Fundamental Point' onze inspiratiebron zijn. Hij schreef dit in 1233 voor zijn leken leerling Kōshū Yō. We zullen zowel met de nederlandse als de engelse vertaling werken.

Voor een deel wordt gebruik gemaakt van het door Genpo Merzel Roshi ontwikkelde Big Mind-Big Heart proces, dat gebaseerd is op Voice Dialogue.

Een sesshin (intensieve zen retraite) is een unieke gelegenheid om je meditatie beoefening te verdiepen.
De stilte speelt daarbij een belangrijke rol en helpt je o.a. om open aanwezig te zijn bij wat er is.
Tijdens de sesshin is er een intensief schema met zit- en loopmeditatie, service (soetra zingen) en persoonlijk gesprek met Irène Kaigetsu Sensei.
We doen ook samu (werk meditatie), lichaamswerk en we lopen in stilte in de natuur.

Op zaterdagmiddag is er een introductie voor mensen die voor het eerst een sesshin doen, gevolgd door een inleiding over zenmeester Dogen's ‘Genjōkōan’. De stilte begint na de avondmaaltijd op zaterdag.

Deze stilte retraite vindt plaats in het mooi gelegen Tibetaanse klooster de ‘Pauenhof’, net over de grens bij Arnhem/Nijmegen (ca 1,5 uur van Utrecht). Zie www.pauenhof.de

Er wordt vegetarisch gekookt met biologische streekproducten.
Het verblijf is in principe in tweepersoons-kamers. Er zijn een paar slaapzaaltjes met stapelbedden die mogelijk ook gebruikt worden. Voorkeur voor een kamer alleen kan je op het inschrijfformulier aangegeven. Dit kan alleen gehonoreerd worden indien beschikbaar.

Deelname

Jikido

Locatie
Pauenhof, Pauendyk 1, 47665 Sonsbeck, Duitsland (bij Xanten, ter hoogte van Boxmeer)
Tijden
Aankomst: zaterdag 7 oktober 2017 vanaf 12 uur; lunch: 13.00 uur; start programma ca 14.30 uur
We eindigen met een gezamenlijke lunch op zaterdag 14 oktober 2017
Kosten
Hele sesshin € 248 of € 175 (reductie) incl. 21% BTW. Betaling voldoen vóór 9 september 2017
Verblijfskosten (indicatie gebaseerd op de kosten van 2016 ca € 270 incl. schoonmaak) ter plekke contant betalen aan de Pauenhof (meerprijs 1 pers kamer: ca. € 35)
Verder is het mogelijk alleen met het eerste deel mee te doen: van zaterdag 7 oktober tot dinsdag 10 oktober eind van de middag. De kosten voor de sesshin zijn dan € 147 of € 107 (reductie) incl 21% BTW De verblijfskosten van ca € 125 (indicatie gebaseerd op de kosten van 2016) op basis van 2-persoonskamer, betaal je contant ter plekke
Opgave
Je kunt je opgeven via het inschrijfformulier
Info
Voor verdere inhoudelijke informatie: 0481 - 451792 (Irène Sensei); voor praktische info stuur een email naar secr@zenspirit.nl (Henny)

Aanbevolen literatuur