Retraite: ‘Leven als een boeddha’

15 maart ‐ 19 maart 2017, Chateau Cortils (B)
(er is een wachtlijst)

‘Wijsheid en mededogen groeien uit tot de richtinggevende invloeden op ons denken, spreken en doen’ Matthieu RicardChateau Cortils

Deze 5-daagse retraite in het prachtig gelegen Chateau Cortils heeft als thema wat het voor ieder van ons kan betekenen om te willen leven als een goed mens, als een boeddha. En daarvoor hoef je geen boeddhist te zijn!
De Boeddha zelf was geen boeddhist, het ‘isme’ is pas veel later ontstaan. Maar de historische Boeddha was en is voor velen een voorbeeld hoe we een ‘heilzaam / wholesome’ leven kunnen leiden.
Om te leren leven vanuit heelheid en eenheid, met een groot hart en een heldere geest, o.a. door het cultiveren van liefde, compassie en wijsheid. Onze menselijkheid erkennen en waarderen en het goede willen doen, zowel letterlijk als figuurlijk.
Behalve het 8-voudige pad heeft de Boeddha ook aanbevelingen/ leefregels gegeven voor diegenen die daar ‘werk’ van willen maken en ervoor kiezen het boeddhistische pad te gaan: de ‘precepts’.
Aan het einde van deze retraite zal een aantal mensen deze precepts ontvangen tijdens de Jukai ceremonie, die ook door dierbaren kan worden bijgewoond. (Ju = ontvangen, Kai = precepts).

Naast zit- en loopmeditatie is er dharmales, service (soetra zingen) en gelegenheid voor een kort persoonlijk gesprek met Irène Kaigetsu Sensei (daisan). We doen ook samu (werk meditatie), lichaamswerk en we lopen in stilte in de natuur.

De retraite begint op woensdagmiddag en eindigt zondagmiddag na de Jukai ceremonie met een feestelijke bijeenkomst met een hapje en drankje en soep voor iedereen (met cabaret / muziek?). De accommodatie is tot maandagochtend 10 uur beschikbaar, zodat iedereen die dat wil nog kan blijven slapen.
Er wordt vegetarisch gekookt, zo veel mogelijk met biologische streekproducten.

Deelname

Locatie
Chateau Cortils, Chemin des Cortils, Blegny, Liege, 4670 België; ca 20 minuten rijden vanaf Maastricht.
Tijden
Aankomst: woensdag 15 maart vanaf 3 uur; start programma ca 16.30 uur
We eindigen met een ‘feestje’ op zondag 19 maart. Vertrek maandagochtend om 10 uur of na zondag programma
Kosten retraite

€ 250 standaard bedrag / € 170 reductie bedrag (incl catering, BTW en overige kosten)
Betaling graag voldoen tussen 1 januari en uiterlijk 2 februari 2017 op NL49ASNB0707099919 t.n.v. I.V.M. Bakker-Zen Spirit, Haalderen met vermelding: Retraite Cortils
Kosten overnachting

Overnachtingskosten incl. toeristen belasting bij aankomst contant betalen: ca € 110 à € 125 (bij 2 persoonskamer)
Toeslag voor 1 pers kamer circa € 65 à € 90; dit is afhankelijk van de grootte van de groep
(Bij volledige bezetting kunnen mensen die voor reductie in aanmerking komen in het Torenverblijf overnachten à € 85)
Huur linnenpakket à € 11 eveneens ter plekke contant betalen; zelf meenemen kan ook.
Info
Voor verdere inhoudelijke informatie: 0481 - 451792 (Irène Sensei); voor praktische info stuur een email naar secr@zenspirit.nl (Henny)
Opgave
Je kunt je niet meer opgeven.